Guten med mobiltelefonen

I den nye eventyrantologien Ut på eventyr har norske forfattarar laga nye utgåver av ulike eventyr. Ein av tekstane, «Guten med mobiltelefonen» av Frode Grytten, kan du høyre her på sida.

Frode Grytten har skrive eit tankevekkande eventyr basert på «Piken med svovelstikkene». Hjå Grytten møter vi «Guten med mobiltelefonen». Med dette grepet er vi allereie førespegla ei tragisk avslutning. Skildringa av skjebnen til ein ung flyktning i Noreg er utan moralisering eller andre forklaringar, men viser skeivfordelinga i samfunnet vi er ein del av. Grytten skaper ein emosjonell intensitet utan å bli sentimental.

Originaleventyret av H.C. Andersen finst i fleire omsetjingar til nynorsk. På sida til Nasjonalbiblioteket kan du til dømes finne ei utgåve omsett av Kåre Vigestad: Den vesle jenta med svovelstikkene

Undervisingsressurs til teksten

Fyrstikk ikon
To tekstar i desember – ei samanlikning

Å samanlikne tekstar er eit sentralt mål i norskfaget. I denne læringsressursen får elevane nærlese og samanlikne tekstane «Den vesle jenta med svovelstikkene» av H.C. Andersen og «Guten med mobiltelefonen» av Frode Grytten.