• Blogg

Blogg og nyhende

Illustrasjonsfoto lærar og elevar med i Pad

Få kontroll på språkinnstillingane

I 2020 undersøkte Framtida i kva grad lærarane synest det er lett å ha kontroll på innstillingane på elevmaskinene. Svara frå lærarane viser at det er mindre enn ein femtedel av lærarane som synest det er lett å ha kontroll på språkinnstillingane på elevmaskinene. Kva kan gjerast for å gjera det lettare?

04.07.2022

Anders Totland og Aina Basso

Med død og pine skal ungdommen freistast

Pest og pandemi, hekser og trolldom, overgrep og dødsdømde. Det går hardt for seg i sakprosabøkene Aina Basso og Anders Totland har skrive for ungdom.

08.06.2022

Toril Aune Børmo

Elevane treng velfungerande skulebibliotek!

Skulebiblioteket skal tilby eit breitt utval av barne- og ungdomslitteratur, og har ansvar for at litteraturen elevane møter, er relevant og speglar dei. For å oppfylle måla i Kunnskapsløftet er det ein føresetnad at elevane har tilgang på velfungerande skulebibliotek. Elevar av i dag treng å lese litteratur av i dag, og dei treng å møte litteratur på både nynorsk og bokmål.

31.05.2022

Forfattar og illustratør til nettside

Medvitne nynorskbrukarar – eit skriveprosjekt

Å vere forfattar er ikkje berre enkelt, og at det også tek lang tid, har elevane på 7. trinn ved Knarvik barneskule og Grasdal skule fått erfare denne vinteren og våren. Dei har delteke i skriveprosjektet «Medvitne nynorskbrukarar», der dei har skrive tekstar på nynorsk og laga illustrasjonar til dei. Elevane har fått kyndig hjelp av forfattar Tor Arve Røssland og illustratør Kjersti Isdal.

25.05.2022

Forfattarskulen til nettside

Mangfaldig forfattarskule

Forfattar Sigmund Løvåsen leier forfattarskulen for skrivande med minoritetserfaring. Målet er ein meir mangfaldig nynorsk litteratur og ei rikare offentleg samtale.

24.05.2022

Nynorsk Kringsjå til nettside

– Fantastiske, fiks ferdige opplegg

– Bok på 1–2–3 er fantastiske, fiks ferdige undervisningsopplegg, seier lærar Lise Lahn-Johannessen ved Kringsjå skole i Oslo.

24.05.2022

Segner og grammatikk

Segner og grammatikk

Segner kan vere eit godt utgangspunkt for arbeid med dialekt, skriftspråk og grammatikk. Her finn du to ulike segner som handlar om russetsjudane og korleis dei blir overmanna. Desse tekstane kan elevane arbeide med på ulike måtar, og her finn du nokre forslag. Opplegget passar både for ungdomstrinn og vidaregåande.

20.05.2022